Kardiologija

Kao specijalista, kardiolog se bavi bolestima srca i krvnih sudova, koje su najučestalije bolesti današnjice. Redovni kardiološki pregledi se preporučuju pacijentima koji već pate od kardiovaskularnih bolesti, ali i onima sa pozitivnom porodičnom istorijom koja upućuje na potrebu za dodatnom brigom o kardiovaskularnom sistemu.

Kardiološki pregled je bezbolan i ne zahteva posebnu pripremu. On obuhvata klinički pregled, merenje krvnog pritiska, srčane frekvence, elektrokardiogram, kao i evaluaciju faktora rizika za bolesti srca i krvnih sudova kao što su povišen krvni pritisak, masnoće u krvi, gojaznost, pušački staž, šećerna bolest…

Kardiologija 2

U oblasti kardiologije Poliklinika Jović vrši sledeće preglede:

 • Ehokardiografija - ultrazvuk srca
 • Ekspertna ehokardiografija
 • Stres ehokardiografija
 • Test opterećenja
 • 24h holter monitoring krvnog pritiska
 • 24h holter monitoring – 3 kanalni i 12 kanalni EKG
 • Doppler krvnih sudova vrata
 • Doppler krvnih sudova donjih i gornjih ekstremiteta
 • Pregled i kontrola stentiranih i operisanih pacijenata
 • Konsultacija i procena indikacija za ablativno lečenje.
Ehokardiografija - ultrazvuk srca

Ehokardiografija - ultrazvuk srca

Ehokardiografija takođe poznata i kao ultrazvuk srca je vrsta medicinskog snimanja uz upotrebu standardnog ultrazvuka ili dopler ultrazvuka. Vizuelna slika formirana ovom tehnikom naziva se ehokardiogram.

Ehokardiografija predstavlja pregled kojim se procenjuju funkcije srčanog mišića i očuvanost kontraktilne funkcije srca, pokretljivost srčanog mišića, stanje i eventualna oboljenja srčanih zalizaka, srčana snaga. Takođe, ovim pregledom meri se volumen i mišićna masa srca, ali i dijagnostikuju urođene i stečene srčane mane.

Stres ehokardiografija predstavlja najbolju metodu za otkrivanje i praćenje koronarne bolesti. Koristi se za procenu rizika nakon akutnog infarkta srca, za funkcionalnu procenu stenoze koronarnih krvnih sudova, procenu vijabilnog miokarda i praćenje simptomatskih bolesnika nakon interventne i/ili kardiohiruške revaskularizacije miokarda. Stres može biti izazvan fizičkim opterećenjem, farmakološkim suptancijama i atrijalnim pejsingom. Najčešće farmakološke supstance koje se koriste u stres ehokardioagrafiji su dobutamin, dipiridamol i adenozin. Ovim testom omogućeno je praćenje rada srca putem EKG-a i ultrazvuka. Test je veoma komforan jer sve vreme testa pacijent leži, dok se srce opterećuje putem leka. Farmakološki stres ehokardiografski test je korisniji i validniji od klasičnog testa opterećenjem (ergometrija), koji je prvi izbor kod sumnje na koronarnu bolest.

Test opterećenja - ergometrija

Ergometrija - test opterećenja

Test opterećenja – ergometrija je metoda kojom se utvrđuje uticaj fizičkog opterećenja na rad srca. Preporučuje se pacijentima koji imaju simptome u vidu brzog zamaranja prilikom uobičajenih fizičkih aktivnosti, kao i bola u grudima za vreme fizičkog napora. Test se izvodi tako što pacijent hoda na traci ili vozi biciklo, najpre sporo, zatim uz povećanje brzine i nagiba. Tokom testa sve vreme se prate električna aktivnost srca, vrednost krvnog pritiska, broj otkucaja srca u minuti i disanje.

24h holter monitoring

24h holter monitoring krvnog pritiska podrazumeva praćenje vrednosti krvnog pritiska u periodu od 24 sata. Ovo je vid dopunske dijagnostike kod pacijenata koji imaju simptome kao što su bolovi u glavi, vrtoglavice, zujanje u ušima, nesvestice… a sve sa ciljem davanja najbolje preporuke za dalje lečenje.

24h holter monitoring EKG podrazumeva praćenje rada srca (frekvence i ritma) u periodu od 24 sata. Ova metoda preporučuje se pacijentima sa simptomima ubrzanog i/ili nepravilnog rada srca kako bi se dala što bolja preporuka za njihovo dalje lečenje.

Doppler krvnih sudova

Doppler krvnih sudova vrata je bezbolna, neinvazivna dijagnostička metoda kojom se meri protok krvi kroz krvne sudove vrata. Ovom metodom otkrivaju se suženja krvnih sudova ili njihova proširenja (aneurizme). Na arterijama se mogu videti naslage ili plakovi koji sužavaju šupljinu krvnog suda zahvaljujući čemu se utvrđuje rizik od moždanog udara (šloga).

Doppler krvnih sudova donjih i gornjih ekstremiteta je neinvazivan dijagnostički metod kojim se meri protok krvi kroz krvne sudove ekstremiteta i postojanje eventulnih suženja. Ovaj metod preporučuje se pacijentima koji imaju simptome kao što su grčevi i bolovi u listovima potkolenica na pređenih 30, 50, ili 100 metara, oticanje nogu, proširene vene nogu ili promene na koži ekstremiteta.

Zakažite termin

Ostale usluge

Želite sveže informacije o akcijama i popustima?

Prijava na Newsletter