Hematologija

Hematologija je oblast medicine koja se bavi bolestima krvi. Hematolog, lekar specijalista, dijagnostikuje i tretira poremećaje broja i oblika krvnih ćelija, poremećaje zgrušavanja krvi, kao i bolesti limfnog tkiva. Zahvaljujući savremenim dijagnostičkim metodama, kao i uslugama laboratorije Poliklinike Jović, naš hematolog veoma brzo može da otkrije problem i da preporuku za početak terapije.

Unapredite svoje zdravlje i kvalitet života zakažite pregled kod našeg hematologa.

Anemija

Anemija

Jedan od najčešćih poremećaja krvi zbog kojeg se pacijenti obraćaju hematologu je anemija. Anemija je medicinsko stanje koje karakteriše nedostatak eritrocita u krvi (crvenih krvnih zrnaca) i hemoglobina u krvi, a snižen je i hematokrit. Simptomi variraju u zavisnosti od težine stanja, ali neki od najčešćih jesu umor, bledilo kože, nedostatak energije, vrtoglavica i ubrzan rad srca. Osobe sa anemijom mogu se osećati iscrpljeno čak i nakon lakših aktivnosti i uobičajeno im je hladno. 

Uzroci anemije mogu biti raznoliki, ali najčešći su nedostatak gvožđa, nedostatak vitamina B12 i folne kiseline, genetske predispozicije, izloženost toksinima ili hronične bolesti koje utiču na proizvodnju crvenih krvnih zrnaca. Važno je da se ovi uzroci identifikuju kako bi se pravilno lečila anemija. 

Naš hematolog će savremenim dijagnostičkim metodama praćenim analizama iz laboratorije Poliklinike Jović, odrediti dijagnozu sa preporukama za početak terapije, kako bi se stanje pravilno lečilo i sprečile eventualne komplikacije.

Limfni čvorovi

Uvećani limfni čvorovi

Uvećanje limfnih čvorova je stanje koje se javlja kao posledica infekcije bakterijama ili virusima, a česta je pojava u hematološkoj praksi. Limfni čvorovi su ključni za naš imunološki sistem, jer funkcionišu kao filteri koji sprečavaju širenje infekcija po telu. Kada dođe do infekcije, limfni čvorovi reaguju povećavajući veličinu kako bi se borili protiv uzročnika bolesti, što je znak da se naš imunološki sistem aktivirao i pokušava da se izbori sa infekcijom. Najčešća područja gde možemo primetiti uvećane limfne čvorove su vrat, prepone, područje ispod brade i pazuha.

Simptomi uvećanih limfnih žlezda (čvorova) mogu varirati u zavisnosti od uzroka i lokacije uvećanja. Najčešći simptomi uključuju otok ili bolnost limfnih žlezda, groznicu, umor, gubitak telesne težine, bol u zglobovima i mišićima, kao i uporni kašalj ili infekcije koje se često ponavljaju. Ukoliko primetite bilo koje od ovih simptoma, važno je da potražite pomoć hematologa kako biste utvrdili uzrok i započeli odgovarajući tretman.

Uzroci uvećanih limfnih čvorova mogu biti raznoliki, uključujući infekcije, prehlade, mononukleoze ili HIV-a, autoimune bolesti poput reumatoidnog artritisa ili lupusa, maligne bolesti poput limfoma ili leukemije, ali i nezarazni uzroci poput određenih lekova, alergijskih reakcija ili stresa. Važno je da hematolog pravilno dijagnostikuje uzrok uvećanih limfnih žlezda kako bi se adekvatno lečenje moglo sprovesti.

Uvećanje limfnih čvorova može biti privremeno i prolazno, naročito ako je uzrokovano infekcijom koju naš organizam uspešno pobedi. Međutim, ukoliko primetimo da limfni čvorovi i dalje ostaju uvećani ili se stalno vraćaju, važno je potražiti pomoć hematologa.

Zakažite termin

Ostale usluge

Želite sveže informacije o akcijama i popustima?

Prijava na Newsletter