Kako sprečiti nastajanje kamena u bubregu

Kako sprečiti nastajanje kamena u bubregu
29 Apr

Nastanak kamena u bubregu je problem koji može biti veoma bolan i neprijatan za sve one koji se susretnu sa njim. Kamenci u bubregu formiraju se kada se kristali minerala nakupljaju u urinu i pretvaraju se u tvrde naslage. Ovi kamenci mogu uzrokovati jake bolove u leđima, stomaku ili bokovima, a ponekad mogu dovesti i do komplikacija poput infekcija ili oštećenja bubrega.

Postoji nekoliko faktora koji povećavaju rizik od nastanka kamena u bubregu, kao što su genetika, ishrana bogata solima i proteinima, nedovoljan unos tečnosti, gojaznost, ali i neki medicinski uslovi poput upalnih bolesti creva ili oboljenja bubrega. Zato je važno voditi računa o svom zdravlju i redovno pratiti stanje bubrega kako bi se izbegli potencijalni problemi sa kamencima.

Simptomi kamena u bubregu mogu varirati u zavisnosti od veličine kamena i mesta gde se nalazi. Najčešći simptomi uključuju jake i naglo nastale bolove u leđima ili bokovima, bol prilikom mokrenja, krv u mokraći, često mokrenje ili osećaj peckanja prilikom izlučivanja urina. Ukoliko primetite bilo koji od ovih simptoma, važno je da se što pre obratite lekaru radi dijagnoze i odgovarajućeg lečenja.

Lečenje kamena u bubregu može varirati u zavisnosti od veličine kamena i simptoma koje izaziva. Manji kamenci obično se mogu izbaciti prirodnim putem uz pomoć veće količine tečnosti i lekova protiv bolova. U nekim slučajevima, mogu se primeniti i terapije koje razbijaju kamen na manje komade radi lakšeg izbacivanja. Međutim, u slučaju većih ili komplikovanih kamenaca, može biti potrebna hirurška intervencija.

Ishrana igra važnu ulogu u prevenciji nastanka kamena u bubregu. Važno je da unosite dovoljno tečnosti kako biste održavali dobru hidrataciju bubrega i sprečili nakupljanje kristala u urinu. Takođe, trebalo bi izbegavati ishranu bogatu solima i proteini, kao i unositi dovoljno voća i povrća koje su bogati antioksidansima i vlaknima. Ukoliko već imate problema sa kamenom u bubregu, možete se konsultovati sa nutricionistom koji će vam pomoći da napravite odgovarajući plan ishrane kako biste smanjili rizik od ponovnog nastanka kamena.

Želite sveže informacije o akcijama i popustima?

Prijava na Newsletter