Da li je Botoks štetan po zdravlje?

Da li je Botoks štetan po zdravlje?
14 Maj

Botoks je postao je sinonim za estetsku medicinu, zahvaljujući svojoj efikasnosti u eliminaciji bora i finih linija na licu. Botoks, ili botulinum toksin, je supstanca koja se ubrizgava u mišiće lica s ciljem njihovog privremenog opuštanja i smanjenja kontrakcija koje uzrokuju nastanak bora. Međutim, koliko god popularan bio, ovaj tretman i dalje izaziva mnoga pitanja i zabrinutosti kod pacijenata. Da li je botoks zaista bezbedan, ili nosi rizike i potencijalne štetne efekte po organizam?

Botoks je neurotoksin koji proizvodi bakterija Clostridium botulinum. U medicinskoj praksi koristi se u vrlo malim, kontrolisanim dozama da bi se blokirale nervne impulse koji uzrokuju kontrakciju mišića. Na taj način, botoks opušta mišiće, što rezultira smanjenjem pojave bora. Injekcije botoksa su obično bezbedne kada ste pod nadzorom licenciranog i kvalifikovanog zdravstvenog radnika. Procedura može dovesti do neželjenih rezultata ili čak naneti štetu jedino ako je data pogrešno od strane nestručnog lica. Ali čak i tada neželjeni rezultati uključuju: Bol, otok ili modrice na mestu injekcije. Kod svake druge opcije gde se aplikacija radi od strane licenciranog stručnjaka nema apsolutno bojazni.

Jedno od ključnih pitanja je da li dugoročna upotreba botoksa može negativno uticati na organizam? Istraživanja pokazuju da dugotrajna upotreba botoksa ne dovodi do trajnog oštećenja mišića ili nervnog sistema. Naprotiv, mnogi pacijenti koji godinama koriste botoks izveštavaju o visokim nivoima zadovoljstva i minimalnim nuspojavama.

Da li botoks ulazi u vaš krvotok? Botoks ostaje lokalizovan na mestu ubrizgavanja, osiguravajući da se ne kreće po celom telu. To znači da su sistemski neželjeni efekti od botoksa veoma retki.

Pre nego što se odlučite za botoks tretman, važno je da znate koje su indikacije i kontraindikacije. Botoks je efikasan za tretiranje horizontalnih bora čela, linija mrštenja (između obrva), bora oko očiju (poznatih kao 'crow’s feet'), ali i medicinskih stanja kao što su migrene, hiperhidroza (prekomerno znojenje), blefarospazam (spontano grčenje očnog kapka) i distonija vrata. 

Kontraindikacije uključuju trudnoću, dojenje, neurološke poremećaje i alergiju na komponente botoksa. Takođe, osobe koje uzimaju određene lekove, kao što su mišićni relaksanti i antibiotici aminoglikozidne grupe, treba da se konsultuju sa svojim lekarom pre tretmana.

Želite sveže informacije o akcijama i popustima?

Prijava na Newsletter